Мечтите

О, Пепи, много сме хубави днес. Току що докараха мечтите.

Дай едно кило.

Добре…

Стоп кадър! Събуди се! Това е реклама за кремвирши, не за мечти! Че в кой магазин продават мечти, колко са разновидностите? Казвате малки, големи, розови, черногледи, оптимистични. Общо взето колкото салати има в кварталният супер. И каква е цената? Колко бихте платили вие за едно кило мечти? А за две? Имат ли въобще мечтите тегло?

Казват, че мечтите разнообразяват живота ни, защото без мечти душата ни е гола. Без копнежи, без стремежи. Казват, че без мечти загубваме смисъл да живеем. Много биха казали „не е така”, но не и аз. Човешкото сърце е устроено не само, за да изгласква кръвта по крайщата на тялото ни, а и за да има свойте блянове. За мен тези мечти не тежат реално, не ви убиват, не ви прегърбват. Защото нямат физическо тегло. Срам за онзи, който каже обаче, че нечия мечта не струва, че няма никаква тежест и щом гледа на нея с презрение, присмехулна усмивчица или снисхождение.

Би трябвало да съжалите себе си, за дето сте си позволили да дадете тегло на една чужда мечта. Вашето сърце може да е дръзко, да мечтаете за нещо голямо, за яхта, за замък, за световен мир и благоденствие. И ще наречете тези мечти по-възвишени от моята мечта да стана писател? Мечтите не се определят от това дали искате нещо за себе си или за всички. Всяко сърце има свойте мечти. За полската мишка (да, и те имат мечти) няколко зрънца в повече, за малкото момиченце пухкавото коте от витрината, за възрастната съседка на баба ви мека зима и топла пролет, за сирачето семейство, за мен Ирландия, за вас може би кариера или лек за СПИН-а. Но коя съм аз, кои сте вие, за да определим коя мечта от коя е по-достойна? А и да оставим етичната и общонравствена гледна точка. По физичните и математическите закони, вещество или предмет, което няма материална форма и не може да приеме такава, не може и да се измери. А мечтата сама по себе си е точно такава – нематериална (е, разбира се, някои хора мечтаят за материални неща и затова доста бъркат мечтаното с мечтата в същността й). От която и страна да го погледнем, мечтите са неизмерими, не се теглят. Вероятно подобна стойност може да се даде единствено за личните мечти, защото няма човек, достатъчно мъдър, да ни съди всички и да съди мечтите ни.

Ех, аз ти казах да не купуваш от този магазин… Мечтите им са с изтекъл срок на годност и не ги теглят правилно…

Ти пък какво разбираш от мечти!!!…

Advertisements

~ от Джен на януари 3, 2005.

Един коментар to “Мечтите”

  1. Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му!:))) А мечтите…хубавото на мечтите, е че границата на способностите им за нарастване клони към плюс безкрайност, така че растат те…растем и ние:))

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: