Рицарите на Кръглата маса

Небето е тъмно, покрито с черни облаци. Нощта разгръща бавно своя воал от мрак. Тeхният път е нагоре по хълма, по пътеки заобиколени с гъсти клони и храсти, с малки блата образували се от дъждовете. Светлина им са падащите на няколко километра от тях гръмотевици, предвестници на бурята. Те бързат, състезават се с ръмящият дъжд. Трябва да стигнат до Кръглата маса преди бурята да стигне до тях. Не ги бе страх да се намокрят, те нямаха страх ни от студ, ни от жега. Не ги бе страх от умората, която бе изписана по младите им лица. Но просто те бяха дали обещание на съратниците си да стигнат заслона преди дъжда. Всеки носеше лек товар със себе си, главно провизии и вещи от първа необходимост. Не носеха мечове и брадви, въпреки че в нощта никога не можеш да си сигурен какво
ще се изправи пред теб и с какви претенции. Но сега това не беше в умовете им. Те крачеха нагоре говорейки си приятелски и ведро, предвкусващи сладостта на почивката.

Настана прохлад, вятър клоните разлюля и кръгове пропълзяха по повърхността на блатата. Малко път им остана, във въздуха се усещаше миризмата на изгоряли сухи листа и клони от огъня накладен на върха. Там ги чакаха останалите рицари на кръглата маса. В тишината лесно се ориентираха по гласовете и звуците на познати мелодии. Техният замък бе малък, но с красива гледка. За един
чужденец, един странен пътник, натрапил се в света им по случайност, като мен, бе трудно да докосне магията на мястото веднага. Но когато се вгледаш в пламъка в очите им, пламък отразяващ не само този в камината, но и този в сърцата им, някак придобиваш силата да виждаш с техните очи. И ако за някои
това място бе просто стари камъни и дъски, то когато можеш да видиш магията ти става ясно, че това е най-топлото и уютно място за сбирките им. Тяхната кръгла маса на вид побира не повече от шестима, но сърцата им са достатъчно широки, за да могат десет пъти повече хора да се съберат около тях. Прахта не им пречи, не са претенциозни къде ще оставят стомничките с вино, бира и люта домошарка. Бавно на светлината на огъня те сядат заедно, след като са си разменили по някои и друг поздрав, тананикат си тихата мелодия и се подготвят за своето събрание. Това е приятелска среща, да, но тези рицари водят и една своя си битка, обединяваща ги и тяхната среща освен за да се видят е и за да обсъдят делата си.

Тиха глъчка и наздравици, бойни викове, караници, врява, после смях. Тази група от петима може би изглеждаше като група нехранимайковци за непросветлените, мислещи ги едва ли не за утайката на обществото, виновни за всички неволи сполитащи обществото. Но за мен не бе така. Вероятно те бяха от онези рицари, които преди време видях в столицата. Различни рицари, не Артуровите рицари, както това не бе Артуровата Кръгла маса, а съвременни. Приликата им с някогашните бяха главно дългите гъсти коси, големите глътки, но най-вече и най-важно, устремеността в сърцата им да защитават идеалите си на всяка цена, колкото ида е висока. И в тях както и в двореца им с кръглата маса странниците не виждаха нищо, заслепени от липсата на пламък в сърцата им.

Може би бихте се зачудили какво правя аз там, защо съм на това място, отредено само за тях. И аз не знам, попаднах случайно, улових възможността да седя ида ги гледам, да споделя трапезата им и да похортувам с тях. Ако съседите ми чуят, биха сметнали, че умът ми е замъглен от мнoгoто тютюн в лулата ми. Но в простите нарязани зеленчуци и в пластмасовите чаши аз можах да видя печени еленски бутове и бокали с елексир. И Рицарите на Криглата Маса.

А това ти, читателю, дали ще възприемеш тази приказка в дневника на един скитник за истина, дали ще видиш през моите очи и ще се усмихнеш, зависи от това дали в сърцето ти има огън като в нашите, или си от онези, които срещайки ни на улицата на хулят нас и съществуването ни за своите тегоби и несполуки.

Advertisements

~ от Джен на август 25, 2008.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: