П р е д и З б о р а

В България хората са експерти в две неща – футбол и политика. Всички ставаме за политици и всички ставаме за треньори на футболните ни отбори. Да ама не. Защото в България няма понятие „феърплей”. И ето идват европейски и парламентарни избори. И се започна предизборната лудница.

Двадесет и трети май, събота, красив слънчев ден, разхождам се в ранния следобед в центъра на София и… Човек със светлоотразителна, крещящо жълта жилетка ми натиква в ръцете картичка. Намусвам се, слава богу не тръгна да ми обяснява разни истории и да ме гони. Сетих се, че от трамвая бях забелязала още такива хора които занимаваха забързаните жители на столицата. И се загледах в хартийката. Гланцирана, цветна, с ликовете на светите братя Кирил и Методии. „Честит 24 май, българи!”. А на гърба е логото на коалиция „Напред”. На 23 май 2009 година, две седмици преди изборите за Европейски парламент, някой честити на българите 24 май. Може би 24 май съществува само в предизборните години. Може би…

Обикновено по време на избори повечето политици се сещат за народа и май само тогава. Колко ли пари биха стрували най-обикновени картички, или просто една добра проява извън кампанията, в друга година. Старите хора казват, че мъничките и простички жестове сгряват най-много сърцето. Защо когато минат 4 години и някой трябва да бъде избиран се правят развлекателни мероприятия, раздават се усмивки, честитят се празници, проливат се сълзи и доста честичко се изваждат от нафталина уж забравени клишета (често срещано явление е и да пооткраднеш нечии чужди думи, ама защо пък не). Сякаш през останалото време народните ни избранници се връщат на връх Олимп и престават да виждат света под розовите облачета на властта. А хората продължават с живота си. И никой не им честити празниците освен Президентът и Премиерът. Може би е някаква запазена привилегия само за тях. Защо така, другари, защо?

Защото само преди избори стават скандали. Защото само преди избори се търси отговорност. Защото само преди избори се задава въпросът „защо” по отношение на проблемите. Защото „сега всеки ден, всеки час, навсякъде има м’триал”…

Предизборните времена са жестоки времена, кървави, изпълнени със стратегии и подли номера. Черен PR, разпри със законодателството, клюки, възмутително поведение, промени в последния момент и много медиен шум. На война и в предизборна кампания няма забранени неща! Дори ЦИК май вече трябва да се преименува на ЦИРК след последните казуси, които създаде с изсмукани от пръстите доводи. А членове на въпросната комисията, отговорна за това всички да можем безпроблемно да упражним конституционното си право на глас (както се прави в добре устроените демократични общества в 21 век, които са на запад от Пирот), ще се изказват с не много добър тон по отношение на ВЪРХОВНИЯ административен съд. Уважение?

В крайна сметка от всичко това единствено губи господин избирателят, защото е дезориентиран, пред очите му са смесени истина и лъжа, реалността е изкривена. Той ще си се порадва на цветната картичка, ще се усмихне на веселата музика и ще иде до урната в края на седмицата. Изманипулиран до край.

Между другото, в закона за изборите има няколко интересни точки, определящи регламента на провеждане…

Чл. 54. (Изм. – ДВ, бр. 31 от 2009 г., в сила от 24.04.2009 г.) Предизборната кампания започва 21 дни преди изборния ден. (бел. автора – преди новите промени, срокът бе един месец)

Чл. 55. (2) Предизборната агитация се води на официалния език…

Но всички знаем, че „Това не е достатъчно!” е НЕпредизборния призив на БСП. Те само си правят комплименти за свършените дела (вероятно защото госпожата с карамелена кожа дето ги хвалеше се преориентира към други професии). Също толкова НЕпредизборни бяха преди около месец пространните интервюта на господин Премиера във в-к „24 часа”. А пък телевизия СКАТ са анти ДПС и про Национализъм и си измислят, че е водена предизборна агитация на различен от българският език и че са ги „помолили учтиво” (или както казват по вицовете „с шутове и тупаници”) да си тръгнат. Истината е някъде там… Спокойно, някой ще ни я каже… някога.

Други моменти в законите за изборите, заслужаващи внимание, като новия регламент за финансиране на кампаниите, прагът на внасяне на изборен безлихвен депозит и съдържанието на „Купуването и продаването на гласове е престъпление!” (трябва да звучи страшно и респектиращо) във всеки агитационен материал (последното би трябвало да е пределно ясно и без да се повтаря, но да видим дали поместването на това изречение ще предотврати търговията с гласове). Ще поживеем и ще видим има ли полза от иновациите.

И нека напомним на всички на връх Олимп (пл. „Народно събрание” или Брюксел) и на желаещите да се изкачат там, независимо от средствата с които ще се докопат до лелеяната позиция, че всяко чудо е за 3 дни, най-голямото за 9. Догодина сърцата на българите ще са заети доста по-сериозно с доста по-горещи страсти покрай Световното първенство по футбол. Тогава всички ще се заемем с другата си професия – треньори на футболен отбор. Догодина пак ще има 24 май. И 6 май, и всички други празници. Те са всяка година. Моля не ни забравяйте, че току виж ние забравим за вас след 4 години.

Обратното отброяване вече започна… П р е д и З б о р а остава по-малко от седмица (само да не се окаже накрая противно на всички закони, че 2 + 2 = 5). Амин

Advertisements

~ от Джен на юни 2, 2009.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: